The only way you can make a deal is if you’re ready to blow it.

by Rikkert Walbeek on 17 February, 2007

robert-evans.bmpDeze uitspraak is van Filmproducent Robert Evans (1930). In een oud artikel in de Esquire uit 2003 staat een interview met Evans waarin deze uitspraak staat.

Het artikel begint met de uitspraak: Cojones! Either you’re born with ’em or without ’em.

De link naar sales is dat als je in een onderhandelingssituatie terecht komt en ‘hard ball’ wilt gaan spelen je dat alleen kunt doen als je echt ballen hebt en ook echt bereid bent die deal te verliezen.

Te vaak proberen verkopers in de onderhandeling over een contract een hard spel te spelen en de schijn te wekken dat ze tot het gaatje zullen gaan en anders de deal aan zich voorbij laten gaan. Terwijl in de meeste gevallen ze uiteindelijk toch eieren voor hun geld kiezen.

Als je besluit in de onderhandeling hoog spel te spelen en echt keihard voor de beste deal te gaan doe dat dan alleen als je ook bereid bent die deal op te geven.

Kom je gaande de onderhandelingen steeds terug op je eerdere ‘keiharde’ spel dan verlies je je eigen geloofwaardigheid en zal een goede inkopende partij gehakt van je maken. Nog los van het feit dat het je eigen zelfvertrouwen ook geen goed doet.

Echt hard spel spelen is ook niet de meest prettige manier van onderhandelen. Dus houd ook de klantrelatie in gedachten als je besluit het te doen. Maar het is wel de moeite waard om het zo nu en dan eens toe te passen. Al was het alleen maar om van het ‘spel’ te genieten. Maar alleen als je ook vol kunt houden en desnoods de deal op kunt blazen.

Overigens geldt dit verhaal ook voor inkopers. Ook die hebben nog wel eens de neiging zich harder voor te doen dan ze zijn om er vervolgens met boter en suiker in te gaan. Ook een mooi spel trouwens…..

Chantal. February 18, 2007 at 0:34

Zeker mooi spel.

Groetjes Chantal.

Comments on this entry are closed.

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: