Vak

by Rikkert Walbeek on 27 December, 2007

Enige tijd terug had ik een verkoper aan mijn bureau die al jarenlang in het salesvak zat. En al die jaren had hij nog geen verkooptraining gevolgd. Simpelweg omdat zijn werkgevers dat niet voor hem hadden geregeld.

Maar tegelijkertijd gaf hij wel aan dat hij een echte verkoper was en dat hij zich steeds verder probeerde te ontwikkelen in zijn vak. Hij wilde graag steeds een stapje verder komen door almaar betere resultaten neer te zetten.

Wat me echter verbaasde was dat hij gaande het gesprek liet blijken heel erg weinig van zijn vak te weten. Eigenlijk deed hij de dingen nog steeds precies zo als hij ze in zijn eerste jaar als verkoper deed.

Eigenlijk deed hij nog precies hetzelfde als jaren geleden, toen hij net begon. Hij bezocht zijn vaste klanten, schreef af en toe een order en dat was het dan ook wel.

Op zich is daar natuurlijk niets mis mee. Maar wat verbazingwekkend was dat zijn verhaal niet strookte met zijn praktijk. Hij vertelde dat hij verder wilde. Dat hij zich meer en meer wilde bekwamen in zijn vak. Alleen bleef het bij het vertellen. Hij deed namelijk helemaal niets.

Een training kun je ook zelf regelen, zonder je ‘baas’. Daarnaast zijn er meer dan voldoende boeken over verkopen te verkrijgen. Ook op internet is tegenwoordig een schat aan (gratis) informatie te vinden, ook over sales.

Op de vraag waarom hij er dan niet eens een boek over las kwam geen antwoord. Hij gaf aan dat hij zich wel wilde ontwikkelen, maar blijkbaar dacht hij dat het vanzelf zou komen…..

Misschien is het beroepsdeformatie en denk ik dat iedereen de hele dag serieus met z’n vak bezig is. En ook weet ik wel dat niet iedereen continu met z’n ontwikkeling bezig is. Maar als je toch van jezelf zegt dat je jezelf verder wilt ontwikkelen, dan mag je toch verwachten dat je daar dan ook zelf wat aan doet?

JOHAN January 6, 2008 at 20:47

GROOT GELIJK

Rikkert Walbeek January 6, 2008 at 21:00

Dank Johan.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: