Voorbereiding Job interview

by Rikkert Walbeek on 30 September, 2008

Binnen onze recruitment activiteiten hebben wij geregeld verkopers aan tafel zitten. Die komen in alle gevallen voor een concrete sales opportunity. Voorafgaand  weten ze precies over welk bedrijf het gaat en over welke baan.

Je zou dus denken dat ze op en top voorbereid aan tafel zitten. Dat ze zich hebben verdiept in het betreffende bedrijf en de baan. Op het internet is meer dan voldoende informatie te vinden dus er is geen excuus om je niet voor te bereiden. Toch?

Maar regelmatig spreken wij iemand die werkelijk geen idee heeft van de organisatie waar we over spreken. Zo iemand heeft dus niet de moeite genomen om op z’n minst even op de betreffende website te kijken.

Mij bekruipt dan altijd een beetje het gevoel dat zo iemand dan z’n sales calls ook wel niet zal voorbereiden.
Hoeveel tijd kost het nu eenmaal? Even op de website kijken. Ons profiel even goed doorlezen. En even het laatste nieuws van de betreffende organisatie doorlezen. Dat kost hooguit een half uurtje.

Je zorgt toch dat je weet waar het over gaat? Dat je ook je vragen aangaande de baan op een rijtje hebt?

Wat voor indruk laat je achter als je geen idee hebt waar het over gaat? En wat voor indruk laat je achter als je precies op de hoogte bent? De laatste lijkt me een betere indruk. Zeker van sales verwacht je toch een pro-actieve houding. En een beetje nieuwsgierigheid.

Ook verwacht je van sales dat ze voorafgaand aan een gesprek met een aantal scherpe vragen komen. Al is het alleen maar om te laten zien dat ze voorbereid zijn.

Uiteindelijk doe je dat toch ook als je een (potentiële) klant bezoekt. Dan zorg je toch ook dat je de zaken op orde hebt en precies weet wat er speelt en waar je op in zou kunnen spelen.

Ook al is er vandaag de dag een overspannen arbeidsmarkt, zeker voor sales. Ook al heb je de banen voor het uitkiezen. Dat is in mijn ogen nog steeds geen excuus om jezelf niet voor te bereiden.

Bas van de Haterd October 2, 2008 at 9:38

Maar dan ook andersom natuurlijk Rikkert. Ik denk dat heel veel sollicitanten die de laatste tijd aan het solliciteren zijn geweest inmiddels zijn ‘afgestomd’. Door recruiters die niet de moeite hebben genomen hun CV te lezen, doordat ze ergens komen en een kwartier moeten wachten omdat afspraken niet goed gepland zijn (of er dus gewoon geen interesse is in de sollicitant). Het werkt twee kanten op natuurlijk, en het is geen excuus om geheel onvoorbereid op gesprek te komen, net zo min als er een excuus kan zijn om onvoorbereid een gesprek in te gaan als hiring manager of recruiter.

Of om iemand te benaderen via een CV op monsterboard zonder deze goed gelezen te hebben. Iets dat ook 90% van de recruiters doet.

Rikkert Walbeek October 2, 2008 at 15:31

Helemaal eens Bas.
Ik heb mijn post geschreven vanuit ‘mijn’ positie.
Maar je hebt helemaal gelijk dat exact hetzelfde geldt voor ‘de andere kant’.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: