Zelfverzekerd

by Rikkert Walbeek on 3 February, 2010

Zelfverzekerd

Zeker van jezelf zijn is in veel sales situaties bijzonder prettig. Onzeker zijn over jezelf leidt namelijk af van hetgeen waar je op zou moeten focussen, namelijk de klant.

Zelfverzekerdheid kan echter ook bijeffecten hebben. Sommigen vatten het al snel op als arrogant. Het kan mensen die zelf niet zo zelfverzekerd zijn afschrikken. En het kan overslaan in zelf overschatting.

Lekker in je vel zitten, populair gezegd, is belangrijk om je volledig te kunnen focussen op hetgeen je mee bezig bent. Je lekker voelen in een verkoopgesprek helpt je dus om je goed te concentreren op de sales gesprek.

Maar het kan anderen doen denken dat je arrogant bent. Dat je het allemaal wel weet. Dat je jezelf groot houdt en ook eigenlijk maar onzeker bent. Zelfverzekerdheid wordt nogal eens verward met arrogantie. Terecht of niet, dan is het zaak te zorgen dat de perceptie van de ander bijdraait.

Deze situatie tref je vooral bij mensen die zelfverzekerd en dominant zijn. Voor personen die deze combinatie in zich hebben is het zaak zich daarvan bewust te zijn en op momenten heel bewust even te ‘temperen’. Ook al ben je niet arrogant, als je ander je zo ziet zul je echt zelf iets moeten veranderen.

Zelfverzekerdheid kan anderen ook afschrikken. Ervoor zorgen dat ze zich in hun schulp terugtrekken. In een commerciële situatie is dat niet wat je wenst te bereiken. Overigens in de meeste ‘andere’ situaties ook niet.

Het ‘ergste’ neveneffect van zelfverzekerd zijn is als het doorslaat in zelfoverschatting. Zelfverzekerd zijn prima, voor sales zelf een (extra) voordeel. Zodra het doorslaat dan wordt het overdreven gedrag. Gedrag dat veelal als vervelend wordt ervaren.

Samenvattend kun je stellen dat zelfverzekerdheid uitstralen op zich prima is zolang het maar niet doorslaat en zolang je maar heel bewust zicht blijft houden op de ander. Zolang je ‘mee beweegt’ met die ander zodra jouw zelfverzekerdheid verkeerd wordt ‘opgepakt’ kan er niet veel gebeuren.

Daar ben ik zeker van……

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: