Zomer actie

by Rikkert Walbeek on 24 April, 2007

sloepje.bmpEerder schreef ik al dat de zomer eraan komt. Maar wat kun je als manager nu doen om nog even een boost te genereren in de omzet? Een zomeractie is daarvoor een uitstekend middel! Gewoon een leuke incentive opzetten.

Doel van zo’n actie is om extra omzet te genereren. Maar daarnaast kun je zo’n actie ook prima gebruiken om alle neuzen weer even in de zelfde richting te laten wijzen.

Veelal krijg ik vragen over hoe een dergelijke actie op te zetten. Vaak van ervaren salesmanagers? En zo moeilijk is het toch allemaal niet.

Zo vlak voor het aanbreken van de zomervakantie kan een sales actie zorgen voor wat extra ‘lawaai’ in een organisatie. Bedenk dus een actie waar je klanten en het salesteam extra mee kunt stimuleren.

Ga niet zomaar extra korting weggeven. Dat kunnen we allemaal. Nee, bedenk iets ludieks. Wie voor de zomer tekent krijgt een dagje varen aangeboden op de Vinkeveense Plassen. Nee, niet met een verkoper op een boot. Bied je klant aan om samen met partner/gezin een dagje te gaan varen. Regel een mooi sloepje, regel een picknick mand met lekkers en zorg dat je klant ergens kan aanmeren voor een mooie lunch. Zorg voor een onvergetelijke ervaring.

Bedenk in ieder geval iets waarmee je klanten over de streep denkt te kunnen trekken om nog voor de zomer hun handtekening te zetten. Natuurlijk werkt zo iets alleen bij klanten die ook ‘toe zijn’ aan het nemen van de beslissing. Ga dus niet pushen bij elke offerte die uit staat omdat er nu een actie is. Nee, ga goed kijken naar die klanten die in de fase zitten van nog voor de zomer beslissen, of juist erna. Soms helpen dit soort acties om net dat laatste duwtje te geven.

En koppel ook direct deze actie aan een interne sales actie. Schrijf een ‘wedstrijd’ uit zodat de best presterende sales zelf ook zo’n dagje kan winnen. Of beter nog, verdeel je sales in teams en laat die teams tegen elkaar ‘strijden’ om zo’n dagje varen.

Maar doe in ieder geval iets. Verkopers laten zich nu eenmaal motiveren door dergelijke acties. En zeg nu eerlijk, wie wil er nu niet lekker een dagje varen?

En waar kondig je deze actie aan? Tijdens de komende salesmeeting die niet op kantoor plaats vindt maar op een terras ergens aan de Vinkenveense Plassen natuurlijk.

Chantal. April 24, 2007 at 13:19

Mooi concept.

Groetjes Chantal.

Rikkert Walbeek April 24, 2007 at 16:24

Dank Chantal. Een leuke actie uitdenken kan iedereen, dat zie je maar. Je moet alleen even je creativiteit gebruiken. En dat schijn voor veel salesmanagers lastig te zijn……..

groet, Rikkert

Daan August 10, 2007 at 14:08

Leuk artikel! Zelf maak ik van de zomer ook gebruik naar mijn klanten toe. De klanten uitnodigen voor een terras-sessie werkt opzwepend. Ik heb naar mijn klanten toe twee regels, een we praten ”informeel” over de zaken waar we normaal (in de waan van de dag) niet over praten of geen tijd voor hebben. Twee, ik trakteer. Zo leer ik mijn klanten en soms prospects op een leuke en ongedwongen manier kennen, en krijgen we inzichten die vaak lang onbesproken blijven. Als we zakelijke aanknopingspunten zien schrijven we ze op en neem ik ze mee naar het eerstvolgende formele overleg.

Groet
Daan

Rikkert Walbeek August 10, 2007 at 14:28

Goede aanvulling Daan! Dank.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: