Zonde

by Rikkert Walbeek on 12 February, 2013

Gratis sales lezingOp een dag werd ik benaderd door de salesmanager van een kleine hotelketen met de vraag of ik hun salesmeeting wilde ‘opleuken’ met een sales peptalk. Dat zijn leuke opdrachten die ik graag doe. Dus vertelde ik hem dat ik dat erg leuk vond om te doen en noemde mijn tarief voor een dergelijke lezing.

Dat was niet de bedoeling. Dat tarief dan. Hij kon namelijk ook de vertegenwoordiger van hun vaste biermerk krijgen en die deed het voor niets. Dan doe je dat toch was mijn reactie. Ja maar, hij had liever een ‘echte’ sales spreker want die vertegenwoordiger zou wel een uur lang over zijn eigen biermerk praten.

Een beetje rare discussie volgde. Ik legde uit dat die bierverkoper graag bij hen op de salesmeeting een verhaal zou komen vertellen want dat zou zijn business ten goede komen. Logisch dat deze man het voor niets zou doen.

Ja maar, het zou voor mij wellicht ook voordelig uit kunnen pakken, zo vertelde de salesmanager mij. Als de lezing hen beviel dan zouden ze misschien in de toekomst ook zaken met mij gaan doen. Dat zou toch een stimulans moeten zijn voor mij. En zo ontstond dan precies dezelfde situatie als die van de bierverkoper, aldus de salesmanager.

Aan creatieve gedachten had hij geen tekort. Toch heb ik vriendelijk bedankt, hetgeen hij niet begreep. Ik liet in zijn ogen een hele aantrekkelijk business opportunity lopen.

In mijn eigen ogen liet ik niet meer dan de zoveelste gratis lezing lopen. Mocht ik toch spijt krijgen dan komt er een week later vanzelf weer zo’n mooie kans op een gratis lezing.

Normaliter vraag ik een normaal tarief voor een lezing. Soms doe ik het voor een aangepast tarief en af en toe ook gratis. Soms omdat ik er (in)direct voordeel in zie om het voor niets te doen. Vaker omdat ik vind dat ik ergens een bijdrage aan kan of moet leveren. Bijdrage in maatschappelijk zin dan.

Maar dat is wat anders dan zo maar mijn tijd weggeven. Dat heet morsen. Dat is zonde van de tijd. Van bier trouwens ook.

 

Claudia Schalkx February 12, 2013 at 12:17

Wat kan jij toch lekker schrijven… En met gelijk ook nog!

Rikkert Walbeek February 13, 2013 at 8:36

Dank je wel Claudia, mooi compliment!

groet, Rikkert

Jitte Huitema February 13, 2013 at 21:04

Mooi verhaal Rikkert.

Als verkopers met dit soort merkwaardige kronkelredeneringen worden begeleid door zo’n man dan vinden ze dat vast terug in hun eigen marges. Op ieder worstje voor mogelijk werk in de toekomst mogen ze vast korting geven.

Het heeft er alle schijn van dat zo’n salesmanager best door jou gecoacht zou kunnen worden. Betaald dan wel te verstaan…

Rikkert Walbeek February 14, 2013 at 9:18

😉 Jitte, heel scherp! Dank!

groet, Rikkert

Eduardo | ShopFISH February 25, 2013 at 16:27

Goed dat je zo voor jezelf opkomt, mooi hoor. Ik lees dit soort blogs met veel plezier!

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: